Belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht 2024

woensdag 28 februari 2024

Belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht 2024

Het is 2024 en dat betekent een frisse start met enkele opmerkelijke veranderingen in de wetgeving. Geen zorgen: zo veel verandert er niet. Alleen wel goed om op de hoogte te zijn. Benieuwd? Hier is een overzicht van wat je moet weten.

Minimumloon per uur

In 2023 baseerden we het loon op een maandelijks salaris. Nu per 1 januari 2024 verandert dit en wordt het salaris per uur berekend. Deze verandering ziet er als volgt uit:

Onbelaste reiskostenvergoeding

Goed nieuws voor werkgevers wiens personeel met de auto naar het werk reist! De onbelastbare reiskostenvergoeding gaat dit jaar omhoog. Dit gaat van 0,21 euro naar 0,23 euro per kilometer. 

Waarom is dit voordelig? Voor de werknemer biedt dit uiteraard financiële voordelen, maar voor de werkgever die de reiskostenvergoeding wil verhogen – bijvoorbeeld als verbetering van de secundaire voorwaarden – is dit ook gunstig. Een verhoging van deze vergoeding kan namelijk gezien worden als loon. Onder bepaalde voorwaarden hoeft hier nu geen belasting over betaald te worden. 

💡 Tip voor ZPP’ers: Als zelfstandige ondernemer kun je deze vergoeding per kilometer aftrekken van je winst, wat resulteert in lagere winstbelasting. Zorg er wel voor dat je voldoet aan de vereisten voor ondernemerschap voor de inkomstenbelasting.

Betalingskorting

Belangrijk om te weten is dat de betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting niet langer beschikbaar is. Oké, nu in begrijpelijke taal: De korting die je eerder kreeg als beloning voor het direct betalen van het voorlopige bedrag aan inkomstenbelasting, is niet langer beschikbaar. Let op: het maakt hierbij niet uit of je het bedrag in één keer betaalt of in termijnen, de korting die voorheen beschikbaar was ontvang je niet langer.

Loondoorbetaling

Het kan goed zijn dat je een AOW’er in dienst hebt. Als deze AOW’er ziek werd, moest je hem of haar 13 weken loon door betalen. Dit is sinds dit jaar veranderd. Je hoeft nu nog maar 6 weken loon door te betalen. 

Deze wetswijzigingen bieden nieuwe kansen en uitdagingen voor directeuren en managers. Of het nu gaat om het optimaliseren van salarisstructuren, het overwegen van flexibelere werktijden, of het herzien van vergoedingsbeleid, deze veranderingen maken de weg vrij. 

Het arbeidsrecht is continu in beweging en er verandert veel. Zijn je contracten nog up-to-date? Laat ons met je meekijken. 

Meer weten over de veranderingen in het arbeidsrecht?

Neem dan contact op met Sam Derks, de schrijver van dit artikel en specialist als het gaat om de veranderingen in het arbeidsrecht.
Sam Derks

Sam Derks

Plan gratis intake