Heldere arbeidsovereenkomsten met legal design: van complex naar simpel

maandag 30 september 2024

Heldere arbeidsovereenkomsten met legal design: van complex naar simpel

Stel je voor, je nieuwste werknemer begint volgende maand aan zijn baan en ontvangt via de mail jouw arbeidsovereenkomst.  De eerste zin leest: “De werknemer erkent dat elke schending van de intellectuele-eigendomsrechten van de werkgever automatisch resulteert in onmiddellijke en onvoorwaardelijke schadeplichtigheid.” 

Enthousiasme maakt plaats voor vraagtekens en zin om te beginnen verandert in stress om te tekenen.

Design thinking en legal design

Natuurlijk is het belangrijk dat alle voorwaarden waterdicht zijn opgeschreven, maar door een overvloed aan juridisch jargon wordt een overeenkomst onnodig complex, waardoor de inhoud voor veel mensen moeilijk of niet te begrijpen is. 

Design thinking is een benadering waarbij problemen vanuit het perspectief van de gebruiker worden bekeken. Bij een juridische benadering van design thinking noemen we dit legal design.

Met legal design worden complexe juridische documenten, zoals een arbeidsovereenkomst, op een toegankelijke manier gecommuniceerd naar de ontvanger.

Een voorbeeld van legal design: Tony Chocolonely

Een mooi voorbeeld van legal design is de werkwijze van Tony Chocolonely. In 2021 introduceerden zij een visuele arbeidsovereenkomst van één pagina, waarin de belangrijkste arbeidsvoorwaarden in duidelijke taal staan, inclusief verduidelijkende tekeningen.

Sindsdien wordt er steeds meer gebruikgemaakt van legal design in arbeidsovereenkomsten. Denk aan visuele contracten, samenvattingen, interactieve documenten zoals video’s en overeenkomsten in eenvoudig taalgebruik. Duidelijke en heldere documenten, die het risico op misverstanden verkleinen en het vertrouwen tussen werknemer en werkgever versterken. Zo besparen zowel werkgever als werknemer veel tijd.

Kortom, maak juridische documenten – zoals arbeidsovereenkomsten – toegankelijker door juridisch jargon te vervangen door begrijpelijke taal en ondersteunende illustraties. Voorbeelden zoals de visuele arbeidsovereenkomst van Tony Chocolonely laten zien.

Bron: Arbeidsovereenkomst van Tony Chocolonely

Legal design in jouw huisstijl 

Wil jij aan je werknemers een arbeidsovereenkomst in ‘normale’ taal kunnen voorleggen? Wij schrijven deze graag. Onze designpartner ELEVEL maakt het document vervolgens op, geheel in jouw huisstijl. Zo draag je niet alleen je arbeidsvoorwaarden, maak ook direct de identiteit van jouw bedrijf over. 

Benieuwd hoe dat er dan uit ziet? Zo bijvoorbeeld:

Meer weten over heldere arbeidsovereenkomsten in legal design?

Neem dan contact op met Sam Derks, de schrijver van dit artikel en specialist als het gaat om heldere arbeidsovereenkomsten in legal design.
Sam Derks

Sam Derks

Plan gratis intake