Oprichtingsvereisten voor een onderneming

maandag 05 juli 2021

Oprichtingsvereisten voor een onderneming

Alle oprichtingsvereisten staan in de wet. Kijk je daar zelf even in? Dan hoef ik niet zo veel te schrijven. Grapje natuurlijk. We helpen jullie graag.

Oprichting eenmanszaak of VOF

Je richt een eenmanszaak eenvoudig op. Het enige wat je nodig hebt is een inschrijving in het KVK Handelsregister. Je betaalt hiervoor eenmalig een bedrag van 51,30 euro. Je kunt je online voorinschrijven op de website van de KVK. Daarna moet je een afspraak maken om de inschrijving te voltooien. Dit is altijd bij de KVK in bijvoorbeeld Arnhem. Hier krijg je ook je KVK-nummer. KVK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst, die je binnen 2 weken je btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer per post toestuurt. Ook voor het oprichten van een VOF hoef je ook niet naar een advocaat of notaris. De VOF moet wel ook ingeschreven worden in het KVK Handelsregister. Net als de eenmanszaak.

UBO's

Bij het oprichten van een VOF, moet je wel ultimate beneficial owners (UBO’s) inschrijven. Dit zijn de uiteindelijk belanghebbenden van de VOF. Bijvoorbeeld mensen die voor meer dan 25% gerechtigde tot het vermogen van de VOF zijn. Een VOF kan één of meer UBO's hebben. UBO’s inschrijven doe je in het UBO-register van KVK.

Oprichten van een B.V.

Bij een BV ligt het net wat gecompliceerder. Voor de oprichting van een BV moet je altijd langs de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. De notaris verzorgt vervolgens meestal de inschrijving van de BV in het Handelsregister van de KVK.

Alle bestuurders worden ingeschreven in het Handelsregister. Tot dit gebeurd is, ben je persoonlijk aansprakelijk. Verder moet je als startkapitaal minstens 1 eurocent in de vennootschap storten. Dit kan met geld, maar ook in natura.

Bij de oprichting schrijf je ook de uiteindelijk belanghebbenden in van de BV. Dit doe je net als bij de VOF in het UBO-register bij KVK. Vanaf dit moment bestaat de BV eigenlijk al. Ook best simpel. In de praktijk komt er helaas wel wat meer bij kijken. Let op: Al voordat de BV juridisch is opgericht, kun je met je bedrijf zakendoen. Inschrijving in het Handelsregister is dan verplicht. Een notaris moet hierbij verklaren de oprichting te verzorgen

B.V. in oprichting

Totdat de BV écht is opgericht, treed je naar buiten met een bv i.o. (in oprichting). Maak je contractspartijen duidelijk dat je contracten sluit namens de BV in oprichting. De contracten in deze fase zijn namens de rechtspersoon in oprichting. De BV kan een contract later alleen overnemen als de andere partij hiermee akkoord gaat. Zolang je handelt namens de bv i.o. bent u zelf aansprakelijk.

Nu staat de B.V. Er bestaat ook nog een mogelijkheid tot een holdingstructuur. Hierbij plaats je een holding B.V. boven de werkmaatschappij B.V. Hierbij geeft de werkmaatschappij de opdracht aan de holdingmaatschappij om een manager ter beschikking te stellen. Die manager ben jij. Tussen de holding en de werkmaatschappij zit dan een managementovereenkomst. Duizelt het al? Neem vooral contact op als we wat uitleg moeten geven. Dat doen we graag. In de managementovereenkomst worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de duur, de vergoeding en de te verrichten werkzaamheden. Daarnaast is het zeker raadzaam om een aandeelhoudersovereenkomst op te laten stellen. De aandeelhoudersovereenkomst wordt gebruikt om een aantal belangrijke zaken tussen aandeelhouders vast te leggen. Op die manier worden vooraf afspraken gemaakt, zodat conflicten en onduidelijkheden achteraf kunnen worden voorkomen. Ook kunnen tussen aandeelhouders afspraken worden gemaakt die afwijken van de statuten.

Mocht je al een vof of een eenmanszaak hebben en die om willen zetten naar een BV? Dan heb je naast al bovenstaande ook nog een inbrengverklaring nodig. Die kun en mag je zelf opstellen, maar vaak gebeurt dit door een boekhouder en accountant. Vervolgens moet ook deze verklaring langs de notaris. Denk je nu bij jezelf: ‘Wat een gedoe allemaal’. Meld je wens bij ons en wij begeleiden jou simpel en transparant door het gehele proces heen. We werken samen met notarissen en boekhouders zodat we als one-stop-shop fungeren. Simpel.

Meer weten over het oprichten van een onderneming?

Neem dan contact op met Sam Derks, de schrijver van dit artikel en specialist als het gaat om het oprichten van een onderneming.
Sam Derks

Sam Derks

Plan gratis intake