Verplichte registratie CO2-uitstoot

donderdag 05 december 2024

Verplichte registratie CO2-uitstoot

Als werkgever moet je met veel verschillende zaken rekening houden - en de CO2-uitstoot is daar één van. Sinds 1 juli 2024 verplicht het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’ werkgevers met meer dan honderd werknemers om de CO2-uitstoot te registreren en rapporteren. Dit geldt voor zakelijke reizen en woon-werkverkeer.

Deze regeling past natuurlijk goed in het bredere pakket van klimaatmaatregelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Om die doelen nog beter na te kunnen streven, wil de overheid meer inzicht krijgen in het reisgedrag van werknemers.

De registratieplicht: wat moet je precies bijhouden?

Voor werkgevers volstaat een simpel overzicht van reisbestemmingen niet. Je moet onder andere de volgende gegevens registreren:

  • Hoeveel kilometer heeft de werknemers afgelegd?
  • Gaat het om zakelijk of woon-werkverkeer?
  • Welk type vervoermiddel is er gebruikt?
  • Wat is het brandstoftype?

Bedrijven hoeven niet concreet de daadwerkelijke CO2-uitstoot te registreren en rapporteren. Wanneer de werkgever bovenstaande gegevens invult, wordt de uitstoot automatisch berekend. 

Voor wie geldt de regeling?

In beginsel geldt deze verplichting alleen voor werkgevers met meer dan honderd werknemers. Belangrijk om te weten: een werknemer wordt alleen als ‘werknemer’ meegerekend voor de rapportage als diegene minimaal 20 uur per week werkt. Uitzendkrachten, ZZP’ers en andere tijdelijke krachten vallen buiten de verplichting. Dit kan voor verwarring zorgen, maar maakt het des te belangrijker om goed te controleren wie precies onder deze verplichting valt. Wees er dus van bewust wie je meerekent.

Wanneer moet je wat indienen?

Als werkgever heb je twee mogelijkheden voor de registratie over 2024:

  • Je dient een rapportage in met de gegevens over het hele jaar, of 
  • Je dient een halfjaarrapportage in (van 1 juli 2024 tot en met eind december 2024). 

Over het jaar 2025 moeten uiteraard de gegevens van het hele jaar worden aangeleverd. Ieder jaar dient de registratie van het voorgaande jaar uiterlijk op 1 juli ingediend te zijn. De CO2-registratie van 2024 dien je dus uiterlijk 30 juni 2025 in. De omgevingsdienst controleert jaarlijks of ondernemingen deze deadline halen.

De verplichte rapportages brengen de CO2-uitstoot in kaart. Ze dienen niet alleen als administratieve verplichting, maar hebben ook als doel bedrijven bewust te maken van hun impact op het milieu. 

Heb je vragen over de verplichte registratie CO2-uitstoot? Neem contact met ons op. We helpen je graag!

Meer weten over de verplichte registratie CO2-uitstoot?

Neem dan contact op met Sam Derks, de schrijver van dit artikel en specialist als het gaat om de verplichte registratie CO2-uitstoot.
Sam Derks

Sam Derks

Plan gratis intake