Waar moet je op letten bij clausules over aansprakelijkheid in een contract?

dinsdag 29 oktober 2024

Waar moet je op letten bij clausules over aansprakelijkheid in een contract?

Het is belangrijk om bij het opstellen en beoordelen van contracten extra aandacht te besteden aan de aansprakelijkheidsclausules. Dit zijn belangrijke bepalingen, omdat ze de risicoverdeling tussen de partijen bepalen en daarmee ook aanzienlijke gevolgen hebben voor de verantwoordelijkheden van partijen. In deze blog lees je alles over de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot aansprakelijkheid in contracten.

Let op: de regels rond aansprakelijkheid verschillen tussen B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer)-contracten. In B2B-contracten zijn beperkingen van aansprakelijkheid vaak niet rechtsgeldig, terwijl deze in B2B-contracten wel aanvaardbaar kunnen zijn. Neem daarom de tijd om aansprakelijkheidsclausules zorgvuldig te evalueren en laat je, indien nodig, adviseren door een specialist.

Beperking van Aansprakelijkheid

Een veelvoorkomend onderdeel van aansprakelijkheidsclausules is het beperken van de aansprakelijkheid van partijen. Dit kan onder andere door een maximumbedrag vast te leggen dat moet worden vergoed in geval van schade. Daarnaast kunnen partijen specifieke schadeposten uitsluiten, zoals indirecte schade (bijvoorbeeld uit gederfde winst of gemiste kansen). Bij het beperken van aansprakelijkheid is het essentieel om ervoor te zorgen dat de beperkingen redelijk zijn en in overeenstemming zijn met de aard van de overeenkomst.

Uitsluiting van Aansprakelijkheid

In sommige contracten komt het voor dat specifieke vormen van aansprakelijkheid volledig worden uitgesloten, bijvoorbeeld aansprakelijkheid voor gevolgschade of schade die voortvloeit uit overmacht. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle uitsluitingen rechtsgeldig zijn, vooral bij overeenkomsten met consumenten. In een B2C-context worden consumenten beschouwd als de zwakkere partij en genieten zij vaak wettelijke bescherming tegen onredelijke voorwaarden, zoals met een exoneratiebeding.  

Vrijwaring (indemniteit)

Een ander belangrijk aandachtspunt is de vrijwaring, ook wel bekend als indemniteit. Dit houdt in dat in het contract wordt opgenomen dat één van de partijen wordt gevrijwaard van bepaalde schadegevallen, waardoor de andere partij verantwoordelijk is voor eventuele claims van derden. Dit is een belangrijke bepaling die ingrijpende gevolgen kan hebben. Het is daarom van groot belang om de voorwaarden van een vrijwaring duidelijk te omschrijven, om misverstanden te voorkomen. Ook hier geldt weer: een vrijwaringsbeding is in een B2C-situatie altijd onredelijk bezwarend.

Toepasselijk Recht en Bevoegde Rechter

Tot slot is het essentieel om te bepalen welk recht van toepassing is op het contract en welke rechter bevoegd is bij eventuele geschillen tussen de partijen. Die keuze kan namelijk invloed hebben op de interpretatie en afdwingbaarheid van aansprakelijkheidsclausules.Wat in het ene rechtsstelsel rechtsgeldig is, kan namelijk in een ander rechtsstelsel ongeldig zijn.

Conclusie

Je doet er in een contract verstandig aan om de aansprakelijkheidsclausules altijd zo helder en specifiek mogelijk te formuleren. Een scherp geformuleerde bepaling beschermt je tegen eventuele risico’s en legt de verplichtingen van partijen duidelijk vast. 

Heb je hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van aansprakelijkheidsclausules in een contract? Neem dan contact met ons op! Wij kijken met je mee en zorgen ervoor dat de aansprakelijkheidsclausule Waterdicht is. 

Meer weten over aansprakelijkheidsclausules?

Neem dan contact op met Sam Derks, de schrijver van dit artikel en specialist als het gaat om aansprakelijkheidsclausules.
Sam Derks

Sam Derks

Plan gratis intake