Wijziging Wet DBA: wat je moet weten
De Wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is op 1 mei 2016 in werking getreden en heeft als doel het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Na de invoering van de wet ontstond er echter veel onduidelijkheid over de uitvoering en handhaving. De Nederlandse overheid besloot toen een handhavingsmoratorium in te stellen; zij zouden niet actief gaan optreden ter voorkoming van schijnzelfstandigheid. Dat gaat nu veranderen.
Belangrijke wijziging per 1 januari 2025
Met ingang van 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer volledig gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit houdt in dat bedrijven en organisaties die zzp’ers inhuren, terwijl er eigenlijk sprake is van loondienst, kunnen worden geconfronteerd met naheffingen of boetes.
Tot nu toe konden opdrachtgevers nog volstaan met het gebruiken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst om aan te tonen dat er geen sprake was van een loondienstrelatie. Dat gaat nu veranderen; het gebruik van die modelovereenkomsten biedt geen volledige zekerheid meer. Dit staat namelijk haaks op het principe dat alle omstandigheden van een geval moeten worden beoordeeld, zoals door de Hoge Raad is verwoord.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De opdrachtgever en de opdrachtnemer zijn samen verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste contractvorm. Er moet daarbij gekeken worden naar twee belangrijke aspecten:
- Kenmerken van een zzp’er: Wat zijn de eigenschappen van de zelfstandige?
- Praktische uitvoering: Hoe wordt de samenwerking in de praktijk uitgevoerd?
Criteria voor zelfstandigheid
De Belastingdienst kijkt naar verschillende criteria om te beoordelen of een zzp’er daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer opereert. Recentelijk is er een Keuzehulp gelanceerd om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Belangrijke factoren zijn onder andere:
- Ondernemerschap: Gedraagt de zzp’er zich naar buiten toe als ondernemer? Het actief beheren van een website of het aanbieden van diensten aan verschillende opdrachtgevers is hiervan een indicatie.
- Commercieel risico: Draagt de zzp’er commercieel risico? Bijvoorbeeld, als de zzp’er de schade draagt die ontstaat door het niet goed uitvoeren van de werkzaamheden.
- Integratie in bedrijfsprocessen: Is er sprake van inbedding van de zzp’er in de organisatie? Deze term is sinds het Deliveroo-arrest belangrijk bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. Hoe meer de werkende onderdeel uitmaakt van de interne processen (denk aan deelname aan interne vergaderingen, het volgen van trainingen, de verplichting tot het opvolgen van interne richtlijnen, voortgangsgesprekken en meer), hoe groter de kans dat er sprake is van werken in loondienst. Je moet dus voorkomen dat de zzp’er ingebed is in de organisatie.
- Eigen investeringen: Doet de zzp’er eigen investeringen, zoals het kopen van materialen of apparatuur voor het werk?
- Vrijheid in werkwijze: Heeft de zzp’er de vrijheid om de uitvoering van het werk zelf te bepalen? De zzp’er zal dan bijvoorbeeld geen gedetailleerde instructies van de opdrachtgever te volgen.
- Vrijheid in werktijden: Bepaalt de zzp’er zijn of haar eigen werktijden?
- Werkzaamheden: Voert de zzp’er geen taken uit die structureel deel uitmaken van de organisatie of ook door de werknemers van de organisatie worden verricht?
- Vergoeding: Krijgt de zzp’er een vergoeding die aanzienlijk hoger ligt dan het salaris van de werknemers in de organisatie? Wordt de vergoeding op factuurbasis per uur of per opdracht betaald, in plaats van maandelijks?
- Duur van de werkzaamheden: Voert de zzp’er kortlopende opdrachten uit of werkt hij of zij minder dan 20 uur per maand bij dezelfde opdrachtgever?
- Verschillende opdrachtgevers: Heeft de zzp’er steeds verschillende opdrachten en opdrachtgevers? Daarmee is de werkende dus niet afhankelijk van één opdrachtgever.
- Vervangbaarheid: Heeft de zzp’er de vrijheid om zich te laten vervangen? En kan dit in de praktijk ook daadwerkelijk?
- Resultaatsverplichting: Is er een resultaatverplichting afgesproken, waarbij verwacht wordt dat er op een bepaald moment concrete resultaten worden behaald?
Hoe meer van deze punten je kan aantonen, hoe groter de kans dat de zzp’er als zelfstandige wordt aangemerkt en er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Let hierbij wel op dat deze criteria ook daadwerkelijk in de praktijk moeten worden gehandhaafd. Met het enkel verwerken van deze punten in de gesloten overeenkomst, ben je niet helemaal veilig.
Heb je vragen of behoefte aan juridisch advies over de Wet DBA? Neem gerust contact op met één van onze arbeidsrechtjuristen!
Meer weten over belangrijke wijzigingen m.b.t. de Wet DBA?
Sam Derks
“Waterdicht, het sprak mij direct aan, creatief en professioneel. Ik ben goed en snel geholpen met mijn vraag en in de toekomst weet ik bij wie ik wederom aa...
"Creatieve concepten voorzien we altijd van een fijnscherpe onderbouwing. Daar houdt het niet op, want onze algemene voorwaarden en juridische details zijn m...
"Waterdicht heeft ons vlot en deskundig geholpen bij het actualiseren van onze algemene voorwaarden. Zeker aan te bevelen!"
“Waterdicht weet hun diepgaande juridische kennis ontzettend goed te vertalen naar begrijpelijke mensentaal voor ondernemers zoals mijzelf.”
“Van intake tot realisatie van onze nieuwe terms & conditions ging snel met goed advies en resultaat naar wens.”
"Vanwege de uitgebreide expertise, goede service en persoonlijke klik met Waterdicht kunnen we snel schakelen wanneer de situatie daarom vraagt."
"Waterdicht heeft Frankwatching geholpen met het up to date krijgen van onze algemene voorwaarden. Het contact was informeel en tegelijk ook professione...
"Waterdicht werkt snel, duidelijk en professioneel. De uitleg is in voor ons begrijpelijke taal, wat bij andere organisaties nog weleens anders is gebleken....
''Naast de inhoudelijke kennis waren de prijs en flexibiliteit voor ons de redenen om voor Waterdicht te kiezen. De prijs / kwaliteit verhouding was voor Aud...
“Mede door de snelheid en de goede communicatie mogen wij ons tevreden klant van Waterdicht noemen! Ook bij vragen zijn ze altijd bereid je te woord te staan...
“De juristen van Waterdicht maken complexe documenten begrijpelijk én leggen je uit hoe je ze kunt toepassen. Ze denken mee met op maat gemaakte wensen, reag...
"De transparante aanpak en goede adviezen maakt dat Waterdicht voor mij een duurzame partner is geworden, waar ik kan vertrouwen op een multidisciplinair tea...
‘’Een persoonlijk en fijn contact. Vragen die we hadden werden snel en duidelijk afgehandeld zonder moeilijke taal te gebruiken, kortom een prettige ervaring...
''De laagdrempelige en persoonlijke communicatie in combinatie met de krachtige expertise zorgden voor een hele fijne samenwerking. Alle documentatie voelt n...
“Waterdicht is een betrouwbare organisatie, denken met je mee en zoeken naar een volledige service. Zowel voor het opstellen van een contract als het control...
"Super tevreden! Snelle intake, gedegen contract en prima prijs/kwaliteit. Persoonlijk en ook zakelijk."
"Het contact met de partners gaf meteen het vertrouwen dat dit in goede handen was omdat ze direct in staat waren de kennis die ze hebben toe te passen."
...‘Juridische nazorg en up to date blijven is voor ons heel belangrijk. Bij Waterdicht snappen ze dit en zorgen ze hiervoor.’
"Simpel, duidelijk en snel. Zoals het hoort. Zeer tevreden met de dienstverlening van Waterdicht!"
Michael Versluis (CEO...