Veelgestelde vragen

Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden overzichtelijk op een rij gezet. Natuurlijk staan we ook altijd open voor andere vragen.

Algemeen

Hoelang duurt het voordat ik mijn contract ontvang?

We streven ernaar om elk contract binnen één week af te ronden.​ Dit is natuurlijk afhankelijk van de medewerking van onze opdrachtgever en andere omstandigheden. We zullen altijd transparant en eerlijke zijn over de verwachte datum van afronding. Heeft het contract spoed? Ook dat is mogelijk indien dit duidelijk van te voren aangegeven wordt. Meer weten over onze werkwijze? Ga dan naar de Werkwijze (Pagina).

Wie schrijft mijn contract?

Waterdicht werkt met een team van universitair opgeleide juristen. Elke jurist binnen Waterdicht heeft zijn eigen expertise. Als klant van Waterdicht heb je dan ook één aanspreekpunt binnen Waterdicht. Meer weten over wie we zijn? Kijk dan eens op ​Over ons (Pagina).

Zakelijke contracten

Is het voldoende als ik op de factuur naar de algemene voorwaarden verwijs?

Nee, dit is niet voldoende. Om de algemene voorwaarden op een juridisch correcte wijze van toepassing te verklaren is het noodzakelijk om op de offerte te verwijzen naar de algemene voorwaarden. Alleen vermelden dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn is niet voldoende. Daarnaast moet de wederpartij ook de mogelijkheid geboden worden om de algemene voorwaarden in te zien en te bewaren. Stuur de algemene voorwaarden mee met de offerte of verwijs naar een specifieke webpagina waar de algemene voorwaarden in te zien en te downloaden zijn. 

Mag mijn opdrachtgever zomaar mijn werkzaamheden stopzetten?

​Dit is afhankelijk van wat er in het contract is afgesproken. ​Juridisch gezien mag een ​opdrachtgever de opdracht opzeggen indien er geen opzegtermijn is overeengekomen. Ondanks dat er geen opzegtermijn is overeengekomen kan het in specifieke omstandigheden onredelijk zijn dat een opdrachtgever de werkzaamheden stopzet door het contract op te zeggen. 

Wanneer ben ik verwerkingsverantwoordelijke?

Je bent verwerkersverantwoordelijke als je bepaalt voor welk doel en en met welke middelen persoonsgegevens worden verwerkt. 
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je werkt met Moneybird als boekhoudprogramma. Jij bent verantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je ontvangt van bijvoorbeeld klanten om offertes en facturen op te stellen. Moneybird verwerkt deze gegevens. In deze situatie is het dan ook verplicht om een verwerkersovereenkomst af te sluiten.

Wat is een raamovereenkomst?

Een raamovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen twee of meer partijen met als doel het plaatsen van een stroom van toekomstige opdrachten. De raamovereenkomst is dus zelf geen opdracht. De raamovereenkomst is een voorbereidende stap waaraan in de toekomst steeds opdrachten 'gehangen' kunnen worden. Hierin staan dus bijvoorbeeld afspraken over de prijs, kwaliteit of de levertijd van bepaalde producten. Klik hier voor meer informatie over de raamovereenkomst. 

Arbeidscontracten

Wat is het verschil tussen een 0-urencontract en een min-max contract?

​Bij een min-max contract wordt er een vast aantal minimale uren overeengekomen. ​Naast het aantal vaste uren is er sprake van een flexibel aantal uren, het verschil tussen het minimum en het maximum. Dit geeft de werkgever flexibiliteit om de werknemer meer uren te laten maken wanneer dat nodig is. Bij een 0-urencontract wordt er nooit een vast aantal uren afgesproken. Wel moet de werknemer met een 0-urencontract per oproep minimaal drie uren uitbetaald krijgen. Zie voor meer informatie: 0-uren contract of Min-max contract.

Hoeveel opeenvolgende tijdelijke contracten mag ik mijn werknemer aanbieden?

​Drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar. ​Dit heeft te maken met de ketenregeling. Een werkgever mag een werknemer maar drie opeenvolgende tijdelijke contracten aanbieden indien dit binnen een periode van drie jaar gebeurt. Let op, indien de werknemer werkzaam was op basis van een payroll- of uitzendovereenkomst kan dit anders zijn. ​

Op zoek naar een juridische partij die écht met je meedenkt?

Download whitepaper